Proiect 12 – Aeroport international Medgidia

Category:

În contextul actual, în urma dezvoltării zonei turistice de litoral a Mării Negre, coroborat cu direcția geopolitică strategică a Aeroportului Mihail Kogalniceanu, echipa PRO România Constanța propune pentru județul Constanta, județul cu cea mai mare capacitate de cazare turistică din Romania, un aeroport internațional nou, atât pentru traficul de călători cât și pentru transport tip comercial-cargo.
Pentru a susține o dezvoltare este necesar să fii conectat la nivel internațional. Prin această conexiune se asigură un flux de turiști străini și de ce nu și români care vin sau pleacă cu scopuri turistice sau pentru realizarea afacerilor. Studiile au arătat că zonele bine conectate se dezvoltă mai puternic, acest lucru conducând la creșterea nivelului de trai al populației din zonă.
Amplasamentul propus este în apropierea orașului Medgidia, având legătură directă cu Autostrada soarelui, și de asemenea având legătură directă atât cu transportul fluvial (Canalul Dunăre-Marea Neagră) cât și cu transportul feroviar.
Aeroportul este compus dintr-un ansamblu de terenuri, clădiri și instalații care deservesc traficului aerian.

Aeroportul va cuprinde:

1. Aerodrom
2. Turn de control
3. Clădire administrativă
2. Terminal pasageri SOSIRI
3. Terminal pasageri PLECĂRI
4. Cladire VIP
5. Cladire pentru URGENȚE
6. Hangare
7. Cargo
8. Parcare administrație
9. Parcare SOSIRI
10. Parcare PLECĂRI
11. Parcare Cargo
12. Parcare VIP

Pe lângă standardele și dotările contemporane clădirea va fi una “verde” și va prezenta surse alternative de energie, precum panouri fotovoltaice integrate pe acoperiș, sisteme inteligente de încălzire şi iluminare, faţade inteligente care includ sisteme de umbrire menite să reducă consumul de energie, staţii de încărcare pentru autovehiculele electrice.
Valoarea estimată a proiectului este de 325 milioane €, pentru realizarea acestuia fiind necesară o suprafață de teren de aproximativ 250 de hectare.
Conform programului de relansare al actualului Guvern – Planul național de investiții și relansare economică, în conținutul anexei nr. 5, secțiunea proiecte de modernizare a infrastucturii aeroportuare sunt prevăzuți în total pentru Județul Constanța 299,9 mil €. Propunem orientarea fondurilor către viitorul Aeroport Internațional.